Ze słomy i z drewna

Zuzanna Podwysocka
Zuzanna Podwysocka

Domy ze strawbali są zdrowe i ekologiczne. Ta technologia ma coraz szerszy krąg zwolenników.

Inwestorzy decydujący się na budowę domu w tej technologii mają różne motywacje. Najczęściej są to względy proekologiczne i zdrowotne. Chcą zamieszkać w domu ze zdrowym mikroklimatem, zbudowanym z poszanowaniem środowiska naturalnego. Ściana z kostek słomianych znakomicie realizuje te potrzeby. Pokryta naturalnym tynkiem glinianym lub wapiennym, dzięki swojej paroprzepuszczalności i zdolności do pochłaniania i oddawania wilgoci, reguluje poziom wilgotności we wnętrzu. Nie zawiera też żadnych związków chemicznych, które mogą powodować alergie. Sam budulec, czyli słoma, jest ubocznym elementem produkcji rolnej. Do jego wytworzenia nie zużywa się dużej ilości energii, nie emituje się też przy tym szkodliwych związków do atmosfery.

W Polsce materiał ten najczęściej stosuje się do wypełnienia szkieletu drewnianego. Izolację ze słomy dawno już odkryli Niemcy, Czesi i Szwajcarzy. Tam takich domów buduje się znacznie więcej niż u nas.

Sam materiał jest niedrogi. Kostka mająca ...

Strawbale, czyli sprasowane kostki słomiane, stosowane są najczęściej jako wypełnienie szkieletu drewnianego

fot. Michał Koziej

W artykule znajdziesz:

  • dokładny opis budowy nowoczesnego domu z zastosowaniem technologii strawbale
  • informacje dotyczące budulca, parametry kostek słomianych i ich popularne wymiary
  • zdjęcia z budowy pokazujące specyfikę konstrukcji oraz miejsca, na które należy zwrócić szczególną uwagę
  • porady architekta mającego doświadczenie w projektowaniu domu ze strawbali
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Murator 1/2017 Tekst Zuzanna Podwysocka
Konsultacja Ryszard Biliński, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Budownictwa Naturalnego
Zdjęcia Michał Koziej
warto przeczytać