Kuchnia dobrze urządzona

Iga Borkowska
Iga Borkowska

Małe otwarte kuchnie nie przez przypadek cieszą się dużą popularnością. Połączenie ich ze strefą dzienną pozwala uzyskać przestronniejsze wnętrza i sprawia, że rodzina może więcej czasu spędzać razem. Jak sprawić, aby taka kuchnia była funkcjonalna, a jednocześnie efektownie się prezentowała?

Połączenie miejsca przygotowywania posiłków z pokojem dziennym ma wiele zalet: gotując, nie tracimy kontaktu z pozostałymi domownikami i z odwiedzającymi nas gośćmi, skraca się droga od kanapy do lodówki po przekąski, a ekspres i czajnik są zawsze pod ręką. Nie ma jednak rozwiązań idealnych – w domu lub mieszkaniu z otwartą kuchnią piętrzące się brudne talerze nie pozwalają o sobie zapomnieć, a miły aromat kawy rozchodzący się po wnętrzu może zostać przytłumiony zapachem przypalonych potraw. Na szczęście są sposoby na to, aby nie doprowadzić do podobnych sytuacji. Trzeba tylko dobrze przemyśleć aranżację kuchni.

Kuchnia dobrze urządzona

Nawet nieduża kuchnia otwarta na pokój dzienny wydaje się większa, jaśniejsza i bardziej przyjazna. Jej aranżacja rządzi się szczególnymi zasadami. Projekt: Karol Knoch

fot. Marcin Czechowicz

W artykule znajdziesz:

  • sposoby na to, aby w pełni zintegrować otwartą kuchnię z pokojem dziennym oraz aby dyskretnie zaznaczyć granice tych stref
  • rady, jak rozmieścić urządzenia w małej kuchni
  • podpowiedzi, jakie materiały wybrać do wykończenia przestrzeni kuchennej
  • praktyczne wskazówki, w jaki sposób umeblować małą otwartą kuchnię
  • informacje dotyczące wentylacji takiego pomieszczenia
  • zdjęcia, które pomagają zrozumieć omawiane zagadnienia
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Murator 2/2016 Tekst architekt wnętrz Iga Borkowska
warto przeczytać