Nowoczesna, czyli funkcjonalna

Anna Grabowska
Anna Grabowska

Zmieniają się trendy wnętrzarskie, rozwiązania proponowane przez producentów i architektów, styl życia. Nie zmienia się to, że kuchnia jest sercem domu. Wszyscy chcielibyśmy, aby była funkcjonalna.

Różne powierzchnie i kształty mają kuchnie w naszych domach, z różnym zapałem zabieramy się do gotowania i tym podobnych czynności, ale urządzając to pomieszczenie, zawsze powinniśmy pamiętać o codziennej wygodzie.

Strefy pracy

W dobrze urządzonej kuchni każdy przedmiot i sprzęt ma swoje miejsce, a przestrzeń i zabudowa są podzielone na uporządkowane strefy pracy. Dzięki temu przygotowywanie posiłków idzie łatwiej, a domownicy nie tracą czasu na krzątanie się po całym pomieszczeniu, aby zgromadzić naczynia i produkty potrzebne do zrobienia jakiejś potrawy. Kluczowe znaczenie ma odpowiednie ustawienie lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Odpowiednie, czyli takie, które uwzględnia kolejność wykonywanych czynności (wyjęcie z lodówki, mycie produktów, gotowanie), wielkość pomieszczenia, to, ile osób przygotowuje posiłki itp.

Nowoczesna, czyli funkcjonalna
fot. Andrzej Szandomirski, Projekt: Paulina i Artur Paczkowscy

W artykule znajdziesz:

  • informacje, jak wydzielić w kuchni strefy pracy ułatwiające przygotowywanie posiłków
  • wskazowki dotyczące odpowiedniego ustawienia urządzeń kuchennych
  • podpowiedzi, jakich rozwiazań unikać, aby zapewnić sobie bezpieczną i wygodną pracę
  • zbiór praktycznych informacji o wyspach kuchennych - ich przykładowych wymiarach i funkcjach
  • zdjęcia ilustrujące omówione zagadnienia
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Urządzamy kuchnię Tekst Anna Grabowska
warto przeczytać
tematy z okładki