Przechowywanie produktów

Joanna Wichniewicz
Joanna Wichniewicz

To zadanie szafek kuchennych i lodówki. Jakie rozwiązania wybrać, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń i zapewnić sobie wygodę pracy?

Zabudowa kuchenna w wielu domach składa się z szafek modułowych, czyli takich o typowych wielkościach. Mają one standardowo szerokość 40, 60 lub 80 cm. Wybór zabudowy tego typu ma niewątpliwe zalety. W razie potrzeby zawsze możemy wymienić uszkodzone drzwiczki lub przewidzieć, że w przyszłości w miejsce jednej z szafek wstawimy zmywarkę, i mamy pewność, że będzie pasowała, bo stosujemy typowe rozmiary. Musimy jednak wziąć pod uwagę to, że takie szafki trudno zastosować w nieforemnych pomieszczeniach. Nasze kuchnie często mają w jednym narożniku pion wodno-kanalizacyjny, w drugim kominy wentylacyjne, czasem również słupy konstrukcyjne. Niemal każde wnętrze wymaga uzupełnienia systemu elementami nietypowymi.

Przechowywanie produktów
fot. Piotr Mastalerz, projekt: Judyta Banasiak-Słomiany, Adam Słomiany

W artykule znajdziesz:

  • krótką charakterystykę wad i zalet szafek modułowych
  • wskazówki, jak zaplanować zabudowę górną, dolną i wysoką, aby była wygodna i praktyczna
  • pomysły na zagospodarowanie narożników w kuchni
  • garść informacji o montażu lodówek
  • wiele pomocnych zdjęć
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Urządzamy kuchnię Tekst architekt Joanna Wichniewicz
warto przeczytać
tematy z okładki